Счетоводство на онлайн магазин

Онлайн магазините в днешно време са възможност, която след години ще е основен източник на доходи и ще замени физическите такива.

Ние в Ти Ес Джи Акаунтинг се стремим винаги да сме в крак с всички тенденции и онлайн магазините са една от тях. С голям на брой клиенти с разнородни видове онлайн магазини, може спокойно да кажем, че имаме богат опит в осчетоводяването им. 

Законодателството в България все още не се е развило с темповете на развитие на онлайн търговията, но се полагат основите това да се случи. Затова ние следим зорко законодателството (Наредба Н-18, за която всички в онлайн в търговията знаят) и съветваме навременно нашите клиенти. 

Дали ще направите онлайн магазин на платформата на Shopify, Etsy или собствен сайт на някоя от известните платформи ние имаме опита и познанията при изграждането и отчитането на такива магазини. С развитието на времето и липсата на промени в Наредба Н-18, бизнеса направи много приложения, който да улеснят отчитането в тази насока.

Kак се води счетоводство на електронен магазин?

Счетоводството на онлайн магазин ако се замислите се води както и счетоводството на физически такъв. Разликата обаче е в начина на отчитане на продажбите, както и начина на правене на продажби. 

При онлайн магазините вие сключвате договор от разстояние с клиенти от целият свят. Онлайн продажбите дават и много предимства – не е нужен персонал, магазин или изисквания за даден обект. При електронната търговия Ви е нужен само интернет и телефон/лаптоп. Ние познаваме този процес много добре и съветваме нашите клиенти във всяка една стъпка при създаване на онлайн магазин:

 • Начини на разплащане;
 • Складиране на стока;
 • Логистика на онлайн магазина;
 • Деклариране пред НАП.

Tрябва ли да регистрираме онлайн магазина си в НАП?

Отговора не е еднозначен. За да ви отговорим, трябва да разберем какъв е вашият бизнес, какви плащания приемате, какъв е бизнес моделът ви?

 • Ако Вие притежавате онлайн магазин и получавате вашите плащания само по банков път (чрез платежно нареждане от банкова в банкова сметка), отговорът е един – Не е необходимо да декларирате в НАП електронния си магазин;
 • Ако Вие притежавате онлайн магазин и получавате плащанията си в брой – Да, Вие трябва да регистрирате магазина си в НАП и да отчитате продажбите чрез издаване на касов бон;
 • Ако Вие притежавате онлайн магазин и получавате плащанията си чрез ППП – Да, Вие трябва да регистрирате магазина си в НАП и не необходимо да имате касов апарат, ако това е единственият метод на получаване на плащания;
 • Ако Вие притежавате онлайн магазин и получавате плащанията си чрез виртуален ПОС – Да, Вие трябва да регистрирате електронния си магазин в НАП и да отчитате продажбите, чрез стандартизиран одиторски файл;
 • Ако Вие сте голямо предприятие според закона за счетоводството и вашите плащания получени в брой са под 5% Вие имате облекчение спрямо последните изменения на Наредба Н-18.

С по-горната информация доста хора, които имат онлайн магазини са запознати, но въпроси от типа – Stripe и Paypal декларират ли се? Издават ли се касови бележки за плащанията с дебитна/кредитна карта продължават да висят в пространството. С въвеждането на стандартизираният одиторски файл, този въпрос е решен от законодателя в България. 

За съжаление и българското законодателството не е толкова ясно поради големия брой тълкувания на НАП и то в различни посоки. Затова освен българското законодателство ние следим и Европейското такова, което е доста ясно и има превес при спорни въпроси. 

Въвеждането на системата IOSS през 2021 от ЕС даде още по благоприятни възможности на бизнеса за отчитане на дистанционните продажби по държави в ЕС. Вече не е необходимо да се регистрирате във всяка държава по ДДС след преминаване на прага на дистанционни продажби, а просто като преминете 10 000 евро продажби в ЕС да се регистрирате по режима OSS ( one stop shop ). Освен за стоки, този режим замени и предишният MOSS режим за услуги. 

Изискванията към елетронните магазини във връзка с продажбите са ясно дефинирани в Наредба Н-18, а именно какво са длъжни търговците да изпращат на клиентите и какви реквизити да съдържат потвържденията на поръчките?

Също така ясно са дефинирани и задълженията за това, което трябва да се изпраща към НАП. Възможните варианти при онлайн магазините са – издаване на касов бон, стандартизиран одиторски файл, СУПТО( вече отпадна като възможност поради своята неприложимост). В зависимост от начина на приемане на плащания от клиентите на онлайн магазина, вие сте задължени да декларирате пред НАП тези данни. Специалистите на Ти Ес Джи Акаунтинг запознати със всички тънкости на декларирането и начините на търговия онлайн.

Как става регистрацията на електронен магазин в НАП?

Регистрирането на онлайн магазин се извършва в няколко основни стъпки:

 • Деклариране на онлайн магазина пред НАП чрез електронните услуги на НАП;
 • Посочва се уеб адресът на електронния магазин;
 • Посочва се домейнът на онлайн магазинът;
 • Подава се информация за хостинг компанията;
 • Информация дали е собствен електронен магазин или продавате чрез платформа;
 • Какви методи на плащане приемате?;
 • Оповестяване на доставчиците на платежни услуги, с които работите и приемате плащания;
 • Оповестяване дали съответствате на изискванията за софтуер по Наредба Н-18.

В счетоводна къща Ти Ес Джи Акаунтинг вярваме, че още преди създаването на онлайн магазин е от изключително значение да се консултирате със специалист за основните стъпки при създаването, данъчно отчитане, плащане и деклариране. 

Попитайте ни - ще Ви консултираме за моменти, които са изключително важни при започване на онлайн търговията.

Имате нужда от счетоводител за Вашия онлайн бизнес?

Запазете си час за счетоводна консултация- получи експертно решение. 

Препоръки от клиенти

Ползвам изцяло съветите Ти Ес Джи Акаунтинг и мога да разчитам на тях. Доволна съм! За всичко, което се интересувам, получавам отзивчивост и адекватен отговор. Добре, че ви има 🙂

Надя Андреева

Art Director and Photographer

Всички от екипа на счетоводна кантора Ти Ес Джи Акаунтинг са коректни, точни и винаги са насреща, за да ти помогнат във вземането на решения. Комуникацията с тях е винаги лесна.

Мариян Цолов

Управител Супер Глу ООД